30 november 2014

Finale Nederlandse Kampioenschappen 2014

Rotterdam, zondag 30.11.2014


Tijdens de Nederlandse kampioenschappen boksen die dit jaar wederom in Rotterdam hebben plaatsgevonden, hebben van Boksschool De Amateur Xavier Köhlen en Akram Essakkili beiden de titel weten te bemachtigen. Xavier vocht in de zwaar bezette -69 KG A-klasse en moest voor de titel drie partijen winnen. Akram, die geen tegenstanders had die tegen hem durfde te boksen in zijn eigen gewichtsklasse (namelijk die van -52 KG) en de gewichtsklasse hoger (-56 KG), was hierdoor ingeschreven in de -60 KG B-klasse.

 

Akram Essakkili Vs Donny Elsinga (ABCC, Apeldoorn)


Akram was ondanks het grote gewichtsverschil ontzettend zelfverzekerd dat hij ging winnen. Zo startte de wedstrijd ook en hij ging vol in de vooruit en raakte de tegenstander keer op keer met harde rechtse directen. Zijn tegenstander had hier geen antwoord op en de ronde was dan ook duidelijk in Akram’s voordeel. In de rust kreeg Akram het advies om zijn tegenstander vast te zetten. De opdracht werd niet helemaal uitgevoerd zoals hij dat kan, maar de ronde was alsnog overtuigend in zijn voordeel. Ook de derde ronde was weer overtuigend voor Akram en zijn tegenstander werd na een harde treffer zelfs aangeteld.
Winnaar op punten: Akram Essakili en tevens Kampioen van Nederland in de -60Kg klasse.

Xavier Köhlen Vs Delano James (Van ’t Hof, Rotterdam)

Xavier kwam tijdens in de finale uit tegen Delano die op zaterdag op een indrukwekkende manier had weten te winnen van de favoriet voor de titel, namelijk Wouter Djokic ook internationaal al een naam voor zichzelf heeft gemaakt.

Xavier, die normaal gesproken tijdens de wedstrijden sterk vooruit bokst en vooral heel hard knokt, had voor aanvang van de wedstrijd al besloten dat hij door een blessure aan zijn rechterhand een ander strijdplan nodig had. Er werd gekozen om op afstand en achteruit te boksen zodat hij door zijn goede reflexen en snelle stoten toch punten kon scoren zonder zelf veel geraakt te worden. Van Delano was bekend dat hij een sterke bokser was die 3×3 minuten op een hoog tempo kon blijven draaien en vooral bij het lijf aan lijf boksen zijn punten wist te scoren.
Toen de partij begon voerde Xavier het strijdplan perfect uit en wist Delano keer op keer met lange directe stoten te treffen zonder daarbij geraakt te worden. Als de tegenstander hem naar de touwen wist te krijgen draaide hij weg en Delano leek alleen maar lucht te raken. In de rust werd dan ook aangegeven dat de uitvoering perfect was en dat hij vooral zo moest doorgaan. Delano leek in de rust opgepept door zijn coaches en begon de tweede ronde op een nog hoger tempo, maar het totaalplaatje was hetzelfde. Xavier trof en liet missen. Tijdens de rust na de tweede ronde bleek dat het verhoogde tempo Xavier wel moe had gemaakt en hij gaf dan ook ‘kapot te zijn’. Met nog één ronde te gaan en een tegenstander die onvermoeibaar bleek, begon Xavier aan de derde ronde. Nu hij vermoeider was, nam zijn vermogen om snel op de vele stoten van Delano te reageren, af. Hierdoor werd hij deze ronde vaker geraakt en zelfs twee keer aangeteld. Toen de bel ging en de boksers stonden te wachten op de uitslag werd het nog spannend gemaakt omdat het lang duurde voor de uitslag bekend werd gemaakt. Xavier wint met een score van 2:1 en is daarmee Kampioen van Nederland in de -69 Kg A-klasse.

Proficiat

Xavier en Akram, gefeliciteerd namens Boksschool De Amateur met deze geweldige prestaties! Het is ontzettend knap om ondanks een ontzettend druk schema deze geweldige prestatie te kunnen neerzetten. Xavier volgt momenteel twee studies, namelijk; Rechten op de Universiteit van Maastricht en daarbij ook nog een HBO studie op de Fontys Sporthogeschool in Eindhoven. Zelfs in de auto op weg naar Rotterdam en tijdens de uren die hij moest wachten was hij nog bezig met leren. Daarbij werkt hij naast zijn studies bij CZ en dit zorgt ervoor dat hij maar twee trainingsmomenten heeft per week. Iets dat op top niveau ontzettend weinig is.

Contact

Trainingslocatie
Sporthal Munstergeleen
Pancratiusstraat 25
6151 CD Munstergeleen

Vragen?
boksschool@deamateur.nl

© Boksschool de Amateur